FAQ

Wat is de beste manier om uw zwembad op te starten na de winter ?
Ik wil chloorvrij zwemmen. Kan dat ?
Wat te doen bij groen water ?
Hoe onderhoud ik mijn zwembad ?
Hoe maak ik mijn zwembad winterklaar ?
Kan ik het onderhoud van mijn zwembad automatiseren ?

 

Wat is de beste manier om uw zwembad op te starten na de winter ?

- Verwijder de winterafdekking. Laat deze voldoende drogen alvorens op te bergen.

- Verwijder bladeren en ander grof vuil met een schepnet.

- Breng het waterniveau tergu op het gewenste peil. Standaard is dit tot in het midden van de skimmer.

- Laat de filter gedurende 24 uur continu filteren. Gebruik een vlokkingsmiddel Koag Tabs om het fijne vuil te laten uitfilteren.

- Breng de pH-waarde op peil. Meet de pH met een pH testkit. De ideale waarde ligt tussen 7,2 en 7,2 ppm. Hoger dan 7,6 : aanpassen met Aqua-min. Lager dan 7,2 : aanpassen met Aqua-plus. Men dient 10 gr./m³ van het product te gebruiken om 0,1 ppm te verlagen of te verhogen.

- Breng de Chloorwaarde op peil. Meet de waarde met een Chloor testkit. De ideale waarde ligt tussen 0,6 en 2 ppm. Hoger dan 3 : niet zwemmen of Antichlor toevoegen. Gebruik 5gr./m³ om 0,1 ppm te verlagen. Lager dan 0,3 : schokdosis Chloor toedienen met Clorchoc (1 kg/50 m³), daarna Clortabs in een chloorvlotter leggen (1 tablet per 40 m³ voor 10 dagen). Bij aanvag van het zwemseizoen is het aan te raden een schokdosis toe te dienen.

Indien Bioxygen gebruikt wordt : test met een Bioxygen testkit en bijvoegen volgens noodzaak. Schokdosis : 30 gr./m³. Onderhoudsdosis : 2 maal per week 20 gr./m³ toedienen.

- Voeg Datrine toe! Dit product zal ervoor zorgen dat het zwembadwater helder wordt. De ideale waarde ligt tussen 0,2 en 0,5 ppm. De toe te dienen dosis bedraagt 1 liter per 100 m³. Bij aanvang van het zwemseizoen mag een schokdosis gebruikt worden d.w.z. 1 liter per 50 m³. Deze schokdosis zal het groen uit het water halen en terug voor helder water zorgen. Om ervoor te zorgen dat het water mooi helder blijft kan men een onderhoudsdosis gebruiken : 10 ml / m³ om de 3 tot 6 weken toedienen. Het product wordt rechtstreeks in het water gegoten.

Ik wil chloorvrij zwemmen. Kan dat ?

Ja, dat kan zeker ! En dit door het installeren van een Chloromatic (= zout electrolyse). Door het gebruik van Chloromatic bestaat uw water uit een milde zoutoplossing die aangenaam aanvoelt. Wanneer het zwembadwater, dat zoutionen bevat, in de elektrodecel stroomt en een lichte elektrische lading krijgt, worden ionen omgezet tot pure chloor. Dit proces heeft als resultaat dat het water geen huidirritatie meer veroorzaakt zoals bij gewoon chloorgebruik. Geïrriteerde huid en ogen behoren tot het verleden met Chloromatic.

Chloromatic heeft vele voordelen : bestrijden van algengroei en bacteriën, zuivere chloor produceren dus geen last meer vanhuidirritaties of gebleekte haren, zwembadwater is gezond, veilig en kristalhelder, geen chloorgeur meer, geen Cl-testen meer uitvoeren, zelfreinigende elektrodecel en lange levensduur van deze elektrodecel.

Met Chloromatic hoeft u dus geen chloor meer aan te kopen. U dient ook slechts eenmalig zout toe te voegen, aangezien de zoutionen niet uitgeput geraken of kunnen verdampen.

Wat te doen bij groen water ?

Om groen water te bestrijden kan u Datrine gebruiken. Datrine is een lichtblauwe vloeistof die rechtstreeks in het zwembadwater dient verspreid te worden. Alvorens Datrine te gebruiken dient de pH-waarde optimaal te zijn. Dus controleer eerst de pH-waarde en pas deze aan indien nodig met Aqua-plus of Aqua-min. Voeg daarna Datrine toe. De toe te dienen dosis bedraagt 1 liter per 100 m³. Indien uw zwembadwater helemaal groen ziet kan u best eerst een schokdosis Datrine gebruiken. U giet dan 1 liter per 50 m³ rechtstreeks in het water. U zal merken dat het groen (algen) uit het water wordt gefilterd.

Om ervoor te zorgen dat uw zwembadwater steeds helder blijft, gebruikt u Datrine best ook als onderhoudsproduct. Voeg elke 3 tot 6 weken 10 ml/ m³ toe. Dit houdt de algengroei tegen en zorgt voor een kristalhelder zwembad.

Hoe onderhoud ik mijn zwembad ?

- Verwijder manueel (met een schepnet) of met een automatische stofzuiger bladeren en ander vuil uit uw zwembad. Bij algenafzetting op de wanden dienen deze geschrobt te worden met een geschikte borstel.

- Laat de filterinstallatie zijn werk doen. Vergeet niet geregeld de filter te keerspoelen zodat de filtering optimaal blijft.

- Controleer de waarden van het zwembadwater en stuur bij indien nodig. Begin altijd met de pH-waarde ! Als deze niet ideaal is, zullen alle andere producten die toegevoegd worden, geen effect hebben. De pH-waarde moet tussen 7,2 en 7,6 ppm liggen. Zoniet, pas deze aan met Aqua-plus of Aqua-min.

Houdt het chloorgehalte op peil. Dit moet tussen 0,6 en 2 ppm liggen. Bij aanvang van het seizoen dient een schokdosis Clorchoc te worden toegevoegd. Daarna, bij wijze van onderhoud, kunnen Clortabs in een vlotter drijven op het water.

Als laatste kan Datrine worden toegevoegd om het zwembadwater helder te houden. Dit product wordt ook gebruikt bij groen water.

Dit zijn de belangrijkste producten die nodig zijn bij het onderhoud van een zwembad. Indien er problemen blijken te zijn met het zwembadwater, bestaan er nog andere producten die deze problemen kunnen oplossen. Contacteer ons voor meer informatie.

- Reinig regelmatig het skimmermandje en het mandje van de voorfilter van de pomp. Dit kan grof vuil bevatten waardoor de filtratie niet meer goed verloopt.

Hoe maak ik mijn zwembad winterklaar ?

- Reinig het bad (stofzuigen en filteren)

- Doe een keerspoeling van de filter.

- Reinig de filter met Filterkleen.

- Verlaag het niveau van het zwembadwater tot onder de skimmers. Doe ook al het water uit de skimmer zelf. Steek een gizzmo in de skimmer.

- Van alle materiaal dat buiten of niet vorstvrij staat moet het water afgelaten worden (zonnepanelen, warmtepomp, filter, pomp,...) Zoniet kunnen de leidingen kapot vriezen.

- Schakel de automatische tijdklok uit om te verhinderen dat de filterinstallatie in de winter aanslaat.

- Laat het rolluik van het zwembad open liggen. Berg het zomerzeil droog en vorstvrij op.

- Meet de pH en pas hem aan, indien nodig, met Aqua-plus of Aqua-min.

- Geef een schokdosis chloor met Clorchoc.

- Geef een schokdosis Datrine.

- Leg een of meerdere overwinteringstabletten Clortabs 500 in een chloorvlotter in het zwembad (niet in de skimmer ! )

- Plaats ijsdrukvlotters op de lange en korte zijde in het zwembad ter bescherming van de wanden.

- Plaats het winterzeil over het zwembad.

Wanneer het veel geregend heeft, controleer dan of het waterniveau in het zwembad niet tot in de skimmers is gestegen. Als dit het geval is dient u het niveau opnieuw te verlagen.

Kan ik het onderhoud van mijn zwembad automatiseren ?

Dit kan zeker ! Op het vlak van dosering bestaan er veel uiteenlopende mogelijkheden om dit allemaal automatisch te laten verlopen. Er bestaan automatische doseersystemen die zowel pH als chloor zullen doseren. Maar deze bestaan ook allebei apart. Verder zijn er toestellen die niet alleen doseren maar ook de waarden gaan meten en hun dosering daaraan zullen aanpassen.

Naast controle & dosering bestaan er ook toestellen dit de waterbehandeling automatisch laten verlopen. Denk maar aan zout electrolyse, ionisatie, UVC-systeem, ozonator,...

Indien u meer wenst te weten, vraag vrijblijvend informatie en documentatie. Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden.